pondělí 15. července 2013

Travelling - Mnichov

Marienplatz
Město Mnichov leží v podhůří Alp na řece Isar. Město s 1,3 miliony obyvatel je třetím největším městem v Německu a zároveň je hlavním městem Bavorska. Úředním jazykem je zde němčina, Mimo němčinu se zde domluvíte i dobře anglicky, což je velkou výhodou.

Theatinerkirche / Výhled na centrum z věže
Viktualienmarkt
Olympijský areál
Biergarten - chinesische turn
English Garden
Tolwood festival
Co v Mnichově navštívit?

Určitě jeho historické centrum. Za centrum Mnichova je považováno úchvatné historické náměstí "Marienplatz" s radnicí. Za prohlídku v centru stojí také Stará radnice, kostely "Fraukirche", "Theatinerkirche" a "Asamkirche". Neopomenu ani frekventovanou Kaufingerstraße, která je jednou z nejstarších ulic v Mnichově. 14 130 chodců za den jí přisuzuje status nejnavštěvovanější ulice s obchody v Německu.

Kousek od náměstí Marienplatz se krčí Hofbräuhaus Restaurant. Hostinec je cílem milovníků piva a tradičních bavorských pokrmů. Doporučuji citronové pivo, podepsat se na jeden z tradičních stolů a nasát tak místní atmosféru. V rámci prohlídky centra se můžete zastavit na Viktualienmarkt. Tržnice vám nabídne stylové stánky s ovocem, zeleninou a čerstvými rybami.

Z centra se přesuňte do úžasné English Garden. Jde o Anglické zahrady rozpínající se podél řeky Isar daleko na sever, větší než Central Park v NY. Na okraji parku najdete kouzelné jezírko s půjčovnou šlapadel. Cena za šlapadla už tak kouzelná není, ale projížďka stojí za zvážení. Oblíbenou "kulturu" objevíte v zahradách Biergarten, kde si můžete na obrovských zahrádkách dopřát tradiční německé speciality a dobré pivko za doprovodu živé muziky.


Moje cesta Mnichovem

Jelikož jsem zde nebyla poprvé rozhodla jsem se pro méně míst v pohodovém tempu. Sobotní dopoledne bylo ve znamení nákupů. Ve výprodejích se dá pořídit kde co za polovic, ale ceny se od výprodejů u nás moc nelišily. Po obědě byl našim cílem Tolwood festival, který se koná každoročně první tři týdny v červenci. Více o letošním ročníku si můžete zjistit zde. Procházka Olympia parkem a večerní saunování na hotelu.

V neděli jsme po vydatné snídani vyrazili na prohlídku centra. Náměstí, uličky, kostely... A když už jsme toho měli dost, tak jsme se přesunuli do English Garden, kde jsme relaxovali u potoka a tiše záviděli Mnichovským obyvatelům tento krásný park. Celý víkend jsme zakončili v Biergarten - Chinesische turn, kde jsem si dopřáli tradiční bavorskou pomazánku Obatzda s preclíkem a k tomu Radler. Pak už nás čekala cesta do Prahy.

Kam se chystáte letos za poznáním vy?

1 komentář: